Tarikh Kemaskini BSH 2020 Online

Tarikh kemaskini BSH 2020 online Bantuan Sara Hidup Rakyat. Tahun ini Kementerian Kewangan Malaysia ada membuat pengumuman yang mana program BSH akan diteruskan dan pembayaran Fasa 1 akan dibuat bermula 20 Januari nanti.

Mungkin ramai yang perlukan info cara buat kemaskini permohonan BSH secara online. Penting untuk membuat kemaskini kerana mungkin ada perubahan maklumat mengenai pemohon. Kali ini kami ingin kongsikan maklumat mengenai perkara ini sebagai panduan dan rujukan anda.

Baca juga: Layari cara buat semakan status permohonan BSH.

Untuk maklumat anda tempoh kemaskini BSH untuk pembayaran Fasa 3 yang dijadualkan pada 28 Ogos tahun lepas telah selesai dibuat pembayaran. Sekarang ini BSH untuk sesi tahun 2020.

Kepada yang tidak sempat berbuat demikian, inilah masa untuk anda ambil kesempatan membuat update maklumat dalam permohonan BSH anda. Jika ada pertambahan anak / jumlah tangunggan semunya perlu di update.

Cara Kemaskini BSH

Untuk proses kemaskini, anda boleh pergi terus ke kaunter Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang terdekat dengan anda. Anda juga boleh berbuat demikian di kaunter LHDN di UTC yang terdekat dengan anda.

Pegawai LHDN nanti akan berikan anda borang yang perlu diisi lengkap dengan maklumat terkini anda dan tanggungan di bawah jagaan anda berserta maklumat pendapatan terkini.

Gambar di bawah adalah contoh borang kemaskini / rayuan BSH yang perlu anda isi untuk tujuan kemaskini permohonan BSH anda.

Tarikh kemaskini BSH 2020 secara online

Selain menggunakan borang kemaskini/rayuan atau secara manual, anda juga boleh membuat kemaskini melalui sistem applilasi online.

Cara Kemaskini Secara Online

Seperti yang dinyatakan di atas, anda boleh juga membuat proses kemaskini secara online menggunakan sistem applikasi online. Pihak LHDN ada menyediakan portal untuk tujuan membolehkan anda membuat kemaskini BSH anda.

Untuk tujuan ini pemohon BSH boleh layari portal https://bsh.hasil.gov.my/LogMasuk.aspx

Applikasi kemaskini akan diaktifkan apabila ianya diumumkan untuk dibuka kepada orang ramai. Pada ketika ini button / butang kemaskini belum diaktifkan.

Semoga perkongsian info mengenai tarikh kemaskini BSH 2020 ini bermanfaat kepada anda. Mohon like dan share info ini kepada rakan-rakan yang lain.