Senarai 10 Program Ijazah Paling Cepat Dapat Kerja, Pastikan Pilih Bidang Pengajian Yang Tepat

Jika anda sedang merancang untuk melanjutkan pengajian dan masih dalam proses berfikir bidang pengajian apa yang hendak dipilih anda patut membaca artikel ini sampai habis.

Anda harus ingat kos melanjutkan pengajian di Malaysia semakin lama semakin meningkat.

Kolej dan universiti saban hari mencari cara menaikkan yuran pengajian dan ianya bukanlah murah.

Hampir kesemua antara kita perlu menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 dalam usaha segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan.

READ: Jenama Cadar Di Parkson Terbaik

Senarai kursus peringkat ijazah yang paling senang dapat kerja di Malaysia

Jika anda membaca akhbar atau info sama ada dari media cetak atau online kita sering dihidangkan dengan isu atau masalah jumlah graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian semakin meningkat.

Dewasa ini kerajaan mengalakkan para pelajar lepasan SPM dan STPM untuk mempertimbangkan untuk program Technical and Vocational Education and Training (TVET). Ini kerana industri lebih cenderung memilih graduan TVET untuk diambil kerja.

Ini kerana graduan TVET adalah tenaga mahir dan terlatih untuk satu-satu bidang kerja.

Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan pekerjaan sejurus graduasi?

Disebabkan atas faktor inilah disarankan supaya bakal-bakal siswa harus bijak dan berfikiran jauh dan teliti dalam memilih program pengajian di universiti agar kelayakan dan kelulusan mereka kelak selaras dengan keperluan industri, di samping memberi pulangan yang setimpal (jika tidak lumayan) kepada mereka.

Sekurang-kurangnya nanti anda boleh terlepas dari tersenarai dalam senarai graduan menganggur.

Setiap tahun kos pendidikan di Malaysia semakin meningkan dan bukanlah murah.

Kebanyakan antara kkita terpaksa menanggung perbelanjaan atau pinjaman sekurang-kurangnya RM30,000 dalam usaha mengenggam segulung ijazah yang menjadi penentu perjalanan karier di masa hadapan.

Tetapi selepas itu apakah akan berlaku jika anda gagal mendapat pengajian selepas menamatkan pengajian anda.

Bagaimanapun, saban hari kita dihidangkan dengan berita graduan menganggur dan gagal mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian.

Jadi persoalannya, apakah pelaburan ribuan ringgit itu berbaloi meskipun tiada jaminan pekerjaan sejurus graduasi?

Atas faktor inilah bakal-bakal siswa harus bijak dan berfikiran jauh dalam memilih program pengajian di universiti agar kelayakan mereka kelak selaras dengan keperluan industri, di samping memberi pulangan yang setimpal (jika tidak lumayan) kepada mereka.

Sekurang-kurangnya anda tidak tersenarai dalam senarai penganggur nanti.

Di bawah adalah senarai senarai 10 ijazah yang mempunyai kadar penggajian tertinggi di dunia dan dikatakan boleh menjaminkan pekerjaan selepas tamat universiti.

Anda mungkin mempunyai pengalaman dan sudut pandangan berbeza tentang isu ini berdasarkan persekitaran dan pengalaman anda sendiri.

Anda boleh kongsikan pandangan dan pengalaman anda tersebut di ruangan komen.

1. Perubatan dan Pergigian (94.7% Kadar Penggajian)

Dengan kos pengajian termahal iaitu sekurang-kurangnya RM100,000 selama 4 tahun, bidang perubatan dan pergigian menjanjikan peluang pekerjaan hampir 95% selepas tamat tempoh pembelajaran.

Dalam bidang ini prospek kerjaya yang anda bakal ceburi ialah Doktor, pakar bedah dan doktor gigi.

2. Sains Veterinar (85.3%)

Bidang pengajian yang berada di tempat kedua pula adalah bidang rawatan kesihatan haiwan.

Walaupun sebelum ini bidang sains veterinar banyak mencetuskan debat dan kontroversi lebih-lebih lagi isu yang melibatkan doktor Muslim dan haiwan yang perlu disamak setelah disentuh, namun kesedaran yang semakin meningkat terhadap nilai kasih sayang kepada haiwan menaikkan populariti program pengajian ini.

Prospek kerjaya dalam bidang ini antara lainnya ialah Doktor haiwan, pakar biologi haiwan dan penyelidik syarikat farmaseutikal haiwan.

3. Subjek berkaitan perubatan (79.8%)

Pengajian yang merangkumi pengajian kesihatan fizikal secara holistik ini tertumpu kepada satu-satu cabang dalam bidang perubatan.

Prospek kerjaya dalam bidang pengajian ini antara lainnya ialah Pakar psikologi, ahli fisioterapi dan pakar anaestetik.

4. Seni bina, pembinaan dan perancangan (71.3%)

Kursus ini unik kerana menggabungkan kedua-dua bidang ilmu sains dan kemanusiaan. Malah bidang ini memberi sumbangan terus ke arah pembentukan persekitaran manusia seprti pembinaan bangunan dan perancangan sesebuah penempatan.

Pelajar yang menamatkan pengajian dalam bidang ini ialah akan menceburi Prospek kerjaya sebagai Arkitek, pelukis pelan dan perancang bandar.

5. Kejuruteraan dan teknologi (62.8%)

Secara umumnya, bidang ini ada banyak persamaan dengan kursus #4. Ini kerana, ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan.

Graduan teknologi kejuruteraan boleh bekerja di bidang besar seperti industri, termasuk pembuatan, pembinaan, perindustrian, penyelenggaraan, dan pengurusan.

Prospek kerjaya pelajar dalam bidang ini antara lainnya ialah Pereka bentuk produk, pembangunan sistem, jurutera, operasi teknikal dan kawalan kualiti.

6. Sains komputer (59.1%)

Sains komputer secara umumnya adalah pengkajian perhitungan dan pemprosesan maklumat, sama ada dari segi perkakasan mahupun perisian, sesuai dengan peredaran zaman yang semakin berteknologi tinggi.

Prospek kerjaya dalam bidan pengajian Sains Kpmputer ialah antara lainnya sebagai Pengaturcara, eksekutif IT, perekabentuk grafik, multimedia dan animasi dan jurtera rangkaian.

7. Pendidikan (59.1%)

Ijazah ini sesuai untuk mereka yang berminat dalam bidang psikologi dan sosiologi pendidikan manusia.

Selain itu, kursus ini turut mempertingkatkan kesedaran tentang peranan perkembangan kognitif, fizikal, emosi, kreativiti, bahasa dan estetika manusia.

Sesuai untuk pelajar yang berminat dalam Prospek kerjaya sebagai Guru, pembantu penyelidik bagi badan bukan kerajaan, tutor peribadi.

8. Pengajian perniagaan (49%)

Kursus yang menyediakan penuntut dengan kemahiran pentadbiran, pengurusan sumber manusia, perakaunan, kewangan, pemasaran, insurans, perbankan dan juga keusahawanan.

Bidang ini dikatakan sukar mendapat pekerjaan melalui pembacaan kami di artikel-artikel yang lain tetapi sebenarnya terpulang kepada usaha dan individu itu sendiri.

Prospek kerjaya dalam bidang ini antara lainnya ialah Penolong pegawai pelaburan, penolong pegawai operasi, usahawan dan agen insurans.

9. Sains matematik (47.1%)

Bidang ini berkaitan dengan matematik dan statistik serta memupuk kebolehan untuk menggunakan teknik dan kaedah kuantitatif yang bersesuaian untuk menjalankan analisis, penyelidikan, ramalan dan perancangan dalam persekitaran industri.

Prospek kerjaya pelajar yang mangambil kursus dalam bidang ini ialah Penyelidik statistik, eksekutif kawalan mutu, penganalisa perniagaan dan eksekutif bank.

10. Pengajian sosial (44.9%)

Satu bidang atau disiplin ilmu yang mengkaji struktur dan sifat-sifat kelompok manusia. Jangan tak tahu, bidang ini sebenarnya merangkumi cabang-cabang ilmu yang luas seperi geografi, ekonomi, sains politik dan sosiologi.

Prospek kerjaya pelajar dalam bidang ini antara lainnya ialah Pakar kriminologi, penjaga arkib sejarah, penganalisa pemasaran dan pensyarah.

Jika anda merancang untuk melanjutkan pengajian anda harus fikir bahawa selain minat, prospek kerjaya masa depan juga penting untuk dipertimbangkan.